Cartierul Ghencea- descriere, istoric, informatii...

15.12.2015

Ghencea este un cartier situat în sectorul 5 și sectorul 6 al Bucurestiului. Aici se află stadionul echipei de fotbal Steaua Bucuresti, cartierele vecine sunt Drumul Taberei și Rahova și noul cartier rezidențial,Cartierul Latin. Cartierul Ghencea este împărțit preponderent în 2 zone și anume cea veche (Blocurile construite în anii 70) și zona nouă ce se dezvoltă în continuare de-alungul bulevardului Ghencea și Drumului Cooperativei cu străzile aferente. În prezent cartierul numără în jur de 180.000 de locuitori.
Cartierul Ghencea își are numele de la mahalaua Ghencea, apărută pentru prima dată pe o hartă în anul 1852, pe harta realizată de către maiorul A. Borroczyn. O altă ipoteză ar fi ca numele cartierului provine de fapt de la neamul boierilor Burnăzești, care au ctitorit Biserica Ghencea în anul 1820. Totusi, se pare că în timpul domniei fanariote au apărut detașamentele de arnauți, alcătuite din mercenari de origine sârbă, greacă sau albaneză. Acești mercenari arnauți din alaiul domnesc aveau un comandat numit în limba turcă ghenci-aga, nume ce însemna șeful voinicilor, și de aici legătura cu numele cartierului aflat în Sud-Vestul Bucureștiului.
Construcția blocurilor din zonă a început în anii '50. Fabrica de textile Tricodava și cea de plastic Munplast au fost construite aici de către regimul comunist. Tricodava a fost demolată în 2007 iar în locul fostei fabrici s-a construit un ansamblu rezidențial.
Infrastructura cartierului nu este una foarte bună. Nu există stații de metrou în apropiere,însă cartierele Ghencea alături de Drumul Taberei vor beneficia de o linie de metrou (M5) care va fi finalizată în anul 2016, singura soluție temporară pentru a ajunge rapid în altă zonă a orașului fiind metroul ușor 41. Transportul cu autobuzul, troleibuzul sau mașina personală consumă mult timp din cauza aglomerației din zonă, în special în timpul orelor de vârf, însă începând cu anul 2015 se lucrează la infrastructura rutieră pe bulevardele Ghencea și Prelungirea Ghencea.
Nu există piețe în această zonă dar în fiecare dimineață săteni din Domnești vin și vând fructe și legume pe stradă. Există numeroase centre comerciale: Auchan , Kaufland, Lidl,Mega Image de unde se pot face cumpărăturile în cartier. Zona este cunoscută pentru echipa de fotbal Steau Bucuresti care are stadionul aici. Când echipa joacă acasă întreg cartierul devine foarte aglomerat din cauza suporterilor care vin la meci din toate zonele Bucureștiului.

Sus Afiseaza Telefon Email